Yaşam Varsa, Umut Da Vardır!
Sanırım Stephen Hawking’in alıntısı olan Yaşam Varsa, Umut Da Vardır sözünü duymayan yoktur. Peki bu sözü Hawking’e söyleten neydi? Bana kalırsa bir şeyler ingilizce olduğunda çok daha iyi şekilde aktarılabiliyor çünkü kişilerin aktardığı dil bu şekilde, nasıl ki bir film dublaj ile orijinal hali kadar iyi olamıyorsa alıntılar da o şekilde. Şimdi alıntının uzun haline bir göz atalım.
“Hayat ne kadar kötü görünse de, her zaman yapabileceğiniz ve başarabileceğiniz bir şey vardır. Nerede hayat var ise orada umut var.”
“However bad life may seem, there is always something you can do and succeed at. Where there’s life, there’s hope.”
Hawking Bunu Niye Söyledi?
Stephen Hawking‘i 21 yaşında yakalayan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı, beyin ve omurilikte istemli kas hareketlerinin kontrolünü sağlayan sinir hücrelerinin hasarlanması ve kaybıyla ortaya çıkıyor. Yani bir gün sokakta yürürken düşüp doktora gidiyorsunuz ve size en fazla 2 sene yaşayacağınız söyleniyor. Bunun üstüne hastalığı kabul eden Hawking’in yerine karısı Jane onun yanından asla ayrılmıyor. Ve Hawking’in babasının Jane’e söylediği bir sözü sizlere aktarmak istiyorum.
“Bu bir mücadele olmayacak Jane. Bu hepimiz için çok ağır bir yenilgi olacak.”
“This will not be a fight, Jane. This is going to be a very heavy defeat, for all of us.”
Yaşam İçin İmkansız Ne?
Yani aslında biz insanlar ne kadar bir şeylerin imkansız olduğunu düşünsek de aslında gerçekler böyle olmayabiliyor. Çünkü biz sadece kendi düşünce çemberimiz içerisinde bu kanıya varabiliyoruz. Biz daha kendimizi, beynimizi, evreni tanımıyoruz ki! Nasıl bu kanıya varabiliyoruz? İnsan olarak kendimizi çok kısıtlıyoruz. Biz kendimizi kısıtlamak için mi doğduk yoksa bu kısıtlamalardan, çemberden yani DÖNGÜDEN çıkmak için mi? Bir yazılımcı olarak kendi alanımdan şöyle örnek verebilirim ki sanki bir while döngüsü var ve break yani kır komutu gelmeden biz o döngüden çıkamıyoruz. Sürekli kendi doğru düşündüğümüzü yapıp döngüye takılı kalıyoruz. Oysaki o aşamayı bir tamamlayabilsek, kodun yani evrenin geriye kalan kısmını da anlayabiliriz. İnsanlık sanırım zamanla gelişmiyor, sadece bazı insanlar kendini geliştiriyor. Çünkü Dünya ne herkesin düşünmesi için eşit durumda, ne de düşünenler bu bilgileri paylaşacak kadar iyi niyetli. Bu yüzden hayatta olduğumuz sürece bir şeylerin olma ihtimalinin sürekli var olduğunu da unutmayalım. Sonuçta ne demiş Hawking?
YAŞAM VARSA UMUT DA VARDIR
Okumak isterseniz Stephen Hawking ve Her Şeyin Teorisi filminden bahsettiğimiz yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Yazı ile ilgili düşüncelerinizi yorum olarak bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz. Benzer yazılara Bilim kategorimizden ulaşabilir, mobil uygulamalarımızı indirmediyseniz de aşağıdaki görsele tıklayarak mobil uygulamamıza ulaşabilirsiniz.