Genel

Süt Saf Madde Midir?

Sizler için süt saf madde midir ? Madde nedir ? süt saf madde değilse nedir ? gibi soruları değerlendirdik ve içeriğini oluşturduk.

Öncelikle Madde nedir ?

Madde ya da özdek de diyebiliriz, uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.


Saf madde ne demek ? Süt saf madde midir ?

Saf madde, kendisinden daha basit bir hale getirilemeyen maddelere verilen isimdir. Süt, iki ya da daha fazla maddenin bir araya gelmesi ile oluşmakta ve bu nedenle karışımlar grubunda bulunmaktadır.
Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır. Bir karışımın homojen olması için karışımın her yerinde aynı özelliği göstermesi gerekir. Süt ise içerisinde bulunan birçok saf madde ile karışım içerisinde her yerinde aynı durumu göstermemektedir. Süt çıplak gözle homojen gibi gözükmesine rağmen mikroskopla bakıldığında (yağ damlacıklarından dolayı) heterojen olduğu gözlemlenmektedir.


Sütün önemi nedir ?

Kahvaltılarda mısır gevreğiyle tükettiğimiz, kahveyi yumuşatsın diye eklediğimiz, bal ekleyip ılık şekilde tükettiğimiz süt; C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından da oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Süt ve süt ürünlerinde özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında toplum sağlığı açısından önemli bir besin grubu olarak yer almaktadır.

Süt proteini iyi kaliteli olmasının yanı sıra, vücutta kullanım oranı da % 90’dır. Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme-gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri vardır. Bunlara ek olarak kan basıncını ve kanser riskini azaltmakta, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olmakta ve diş çürüklerine karşı da koruyucu olmaktadır.


Fazla süt içmek zararlı mıdır ?

Süt fazla tüketildiğinde vücut içerisinde böbrek taşları oluşabilir. Sebebi ise aşırı süt tüketimi ile vücuda giren fazla kalsiyumu vücut eritemeyebilir ve bu da böbrekte taş oluşmasına sebep olabilmektedir.
Süt tüketiminde aşırıya kaçanların ileriki yaşlarında kemik hasarları ortaya çıkabilmektedir.
Prostat ve yumurtalık kanserinde yol açabileceğine dair araştırmalar mevcut olmaktadır, dikkat etmelisiniz. Ek olarak akne oluşumunu da artırır.
Sütün kolesterol seviyesi üzerinde etkileri de vardır. Yüksek kolesterol farklı hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Süt alerjisi özellikle çocuklarda oluşabilir. Bu durumda kusma, bulantı, kurdeşen dökme gibi belirtiler görülür. Bu durumda süt ve süt ürünlerini kesmek gerekir.

Sonuç olarak sizler sütü doğru bir şekilde, ihtiyacınız olduğu kadar tüketmeli ve yaşamınızın önemli bir etkeni olduğunu da unutmamalısınız.


Sizler için şu yazılarımızı da öneririz;

Su Saf Madde Midir ?
Demir Saf Madde Midir ?
Tuz Saf Madde Midir ?
Schweppes Tonik Nedir ?


 

InFreza

InFreza projesinde sizlerle birlikte Teknoloji başlığı altındaki makalelerle HEP BERABER kendimizi geliştirebileceğimiz bir platform yaratıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu