Girişimcilik

GİRİŞİMLERİN ARDINDAKİLER | #18

 

Bugün Lukwise kurucu ortağı BURÇAK ÇAKIR ile birlikteyiz. Kendisiyle kurucu ortaklık yaptığı Lukwise adlı girişim üzerine samimi bir röportaj gerçekleştirdik. On sekinci sayımızın konuğu Burçak Çakır’a davetimizi kabul ettiği için çok teşekkür ederiz.

1*gGuSzqZXl 0TpPK4g6qTdw

Sudenaz Fitki: Merhabalar Burçak Hanım. Öncelikle davetimizi kabul ettiğinizi için teşekkür ediyoruz. Bizlere biraz kendinizden bahseder misiniz?

Burçak Çakır: Merhabalar, ben Ankara doğumlu Hacettepe Üniversitesi İşletme (İngilizce) mezunuyum. İş hayatım bundan 19 yıl önce bankacılık ile başladı. Şubecilik daha sonra da Genel Müdürlük ekiplerinde görev aldım. Mezuniyetimden bu yana Pazarlama ve Finans ağırlıklı olmak üzere deneyim kazandım ve bu alanda kendimi geliştirmiş olmaktan da çok memnunum.

10 yıldan uzun süre bankacılık hayatı sonrasında, danışmanlık ve reel sektöre geçiş ile aslında bir nevi masanın diğer tarafına geçtim. Finans, enerji,

telekomünikasyon, medya gibi farklı sektörlerde danışmanlık ve birebir proje yönetimlerinde rol aldım.

Bugün ise hem Kredi Akademi Eğitim ve Danışmanlık’ın 3 ortağından biri ve aynı zamanda girişimcilik şapkasını taşıdığım kurumsal eğitim pazaryeri Lukwise kurucu ortağı olarak profesyonel hayatıma devam ediyorum.

SF: Lukwise adında bir girişiminiz var. Bize biraz bahsedebilir misiniz? Neler yapıyorsunuz?

BÇ: Lukwise, kurumsal eğitim sektörü için oluşturduğumuz eğitim arayan ve eğitim veren kurumları buluşturan bir Pazaryeri platformu olarak hayata geçirdiğimiz bir proje. Sektör ve ölçek ayrımı yapmaksızın tüm kurumların tek adresten aradıkları eğitim, koçluk, mentorluk ya da danışmanlık hizmetine ulaşabilmelerini, seçeneklerini görebilmelerini hedefledik. Türkiye’nin neresinde olursanız olun tüm firmaları inceleyebilir ve iletişime geçebilirsiniz . Kurumsal eğitim sektörüne özel çözüm sunuyoruz. Aynı zamanda bu çözüme ulaşmayı da çok kolaylıkla sağlıyoruz. Eğitim arayan ve eğitim veren olmak üzere iki tip üyelik ile kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Üyeliğin herhangi bir ücreti bulunmadığını da hatırlatmak isteriz.

SF: Kurduğunuz girişim ile insanların hangi problemlerine çözüm sunmayı hedeflediniz?

BÇ: Kurumsal eğitim sektörü büyüklüğü de göz önüne alındığında, bu sektörde faaliyet gösteren firmaların, bu firmaları arayanların, birbirine ulaşmasında sıkıntı yaşadığı, tanıtım faaliyet alanının kısıtlı olduğu ve sektörün verilerinin eksik olduğunu biz de birebir deneyimledik. Biz Lukwise ile bu üç problemi de çözüyoruz.
Eğitim arayan ve eğitim vereni buluşturuyor, kampanyalar ve bültenlerimiz ile tanıtımlarını yapıyoruz ve raporlar ile sektöre veri sağlıyoruz.

SF: Birçok farklı pozisyonlarda çalışmak sizlere neler kattı? Neleri gözlemlediniz?

BÇ: Bir kişi kendini ne kadar geliştirirse ve bunu farkındalığını yüksek tutarak yaparsa yaptığı işten de hayattan da o kadar çok keyif alır. Ben aynı sektör içinde farklı pozisyonda analiz gücümü ve iletişim kabiliyetimi geliştirme fırsatı bulduğum için çok şanslıyım. Farklı bir iş hayatına geçerek farklı sektörlerde faaliyet göstererek dinamik olmayı deneyimledim, dinamiklik büyük resmi görmeyi ve hızlı aksiyon alabilmeyi sağlıyor.

SF: Sizce girişimcilik bir yetenek mi yoksa sonradan kazanılabilecek bir özellik mi?

BÇ: Girişimcilik inandığınız bir işi hayata geçirebilmek. Bence yetenek değil, cesaret. Ama inandığınızı üretmek ve anlatabilmek için yetenek de çok çalışma da diyebiliriz.

SF: Geçmişinizi incelediğimizde hem liderlik hem de danışmanlık gibi önemli alanlarda görev almışsınız. Bu alanlarda çalışmak sizi zorladı mı? Kriz anlarında neler yaptınız?

BÇ: Kendinizi zorlamazsanız gelişiminin önüne geçmiş olursunuz. Üreten bir insan her zaman zorluklarla karşılaşır. Kriz anlarında demek isterdim ki her zaman soğukkanlı kaldım ama tabii öyle olmuyor. Her kriz durumunda mutlaka düşünerek aksiyon almaya çalışırım. Ekip olarak ise mutlaka bunu birlikte yaparız ve ortak karar ile ilerleriz. Ekip iletişiminin bu durumlarda çok önemli ve belirleyici olduğun düşünüyorum.

SF: Genç girişimci adaylarına bir tavsiye verecek olsaydınız neler söylemek isterdiniz?

BÇ: Girişimcilik keyiflidir, çok çalışmanızı gerektirir. Bazen çocuğunuz gibi hep düşündüğünüz bir iş olur. Bunun planlamasını doğru yaptığınızda sonuçları hemen görebilirsiniz. Başarı kadar başarısızlığı da kabul ederek yola çıkılmasını için öneririm.

SF: Yeni bir girişim kurmak istediğimizde çevremizden çok fazla tepki alabiliyoruz. Bu konuda size gelen tepkiler ya da eleştiriler yapıcı mı yoksa yıkıcı mı oldu?

BÇ: Yapıcı olan da yıkıcı olan da oldu. “Olmaz”cılar, “Olur ama”cılar, “Bunu yapmak çok kolay”cılar, kadar çok olumlu geri dönüşler de aldık.

Bizim iki kurucu ortak olarak avantajımız biz bu işe kurumsal eğitim sektörü içinden gelerek başladık. Problemi birebir deneyimledik, deneyimleyenler ile aynı kulvarlarda yer aldık, onların problemlerini paylaştık. Dolayısı ile bizimle birlikte bu işe inananlar fazla oldu. Sonuçlarını da birlikte gördük, görmeye devam ediyoruz.

SF: Sizce yeni bir girişim kurmanın zorlukları neler? Başarılı olmak için neleri göze almalıyız?

BÇ: Öncelikle kaynağınız belirleyin, bu size nefes sürenizi ölçülemenizde yardımcı olacak. Hangi aşamada desteğe ve yatırımcıya ihtiyacınız olacağınız belirlenmiş olur. Yurt içi ve yurt dışı sektör analizi ve rakip analizi mutlaka yapın.

Sektorünüze göre en iyi en aktif kuluçka merkezini belirleyin. Mentorluk ve network başta olmak üzere girişimciler için birçok olumlu etkisi olacaktır.

Doğru mentor, bazen sizin göremediğiniz bazı konuları farketmenizi ve yol haritasında faydalı güncellemeler yapmanızı sağlar.

SF: Kurduğunuz girişimi ayakta tutabilmek için zorlandığınız zamanlar oldu mu? Olduysa neler yaptınız?

BÇ: Kesinlikle oldu. Pandemi bu dönemlerden biridir. Kurumsal eğitim sektörü çok etkilendi. Girişim olmanın avantajı gemiyi çabuk başka yöne çevirebiliyorsunuz. Biz de yeni planlama ve yeni yol haritası ile hareket alanımızı güncelledik, duruma uygun hale getirdik. Diğer bir konu da iş geliştirme aşamasıdır. Planlamasını yaptığınız gibi bütçenizin de buna paralel gidiyor olması gerekli. Bunun en zorlayıcı alanlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Özellikle bazı belirsizlik dönemlerinde.

SF: Sizi motive eden bir söz/cümle var mı? Varsa söyler misiniz?

BÇ: Lukwise Üyeliğimi gerçekleştirdim 😊

SF: Hayat mottonuz var mı?

BÇ: “Keşkeler ile geçmişte kalmak yerine, hayallerimi gerçekleştirebileceğim geleceği hedeflerim.”

RÖPORTAJ: SUDENAZ FİTKİ

DouStartup

Doğuş Üniversitesi Girişimcilik Kulübü (DOU Startup), Doğuş Üniversitesi bünyesinde 2017 yılında kurulmuş bir öğrenci kulübüdür. Kurulduğumuzdan beri 600+ üyemiz, düzenlediğimiz 16 etkinlik, 1000+ katılımcı ve etkileşim içinde olduğumuz 18 kurumla üniversitemizin en aktif kulüplerinden biriyiz. Girişimcilik alanında yaptığımız faaliyetlerle bu alanda farkındalığı arttırıp, aynı zamanda gençlerin içindeki girişimcilik potansiyelini arttırmayı amaçlıyoruz. Geleceğin girişimcilikte olduğuna inanıyor ve bu ekosistemin gelişmesi için geleceğin girişimcilerini yetiştirmek en önemli hedefimiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu