NedirTeknoloji

Google Nasıl Çalışır ? Arkaplanda Çalışan Ayrıntılar

Google ve birçok arama motorunu gün içerisinde çokça kullanmaktayız. Bu arama motorlarını kullanım sıklığına göre sıralayacak olursak;

  1. Google
  2. Yandex
  3. Bing
  4. Yahoo

Google ve Diğer Arama Motorları Nasıl Çalışmaktadır ?

Google üzerinden arama yaptığınızda aradığınız konu ile alakalı binlerce hatta milyonlarca içerik barındıran web sitelerini bizim için sıralar. Google arama motoru siz aradığınız cümleyi yazmaya başlamanızla birlikte arka planda birçok algoritma dediğimiz kod yapıları üzerinden dünyanın en geniş veri deposu olan internette sizin ihtiyacınız olan web sitelerini aramaya başlar.

Infreza Arama-min

Siz bir arama yapmaya başladığınız anda Google algoritmaları sizin için görsel, video, harita konumları ve  alışveriş için ürün listelemeleri gibi birçok kategoride dünyanın en büyük kütüphanesinden ilgili içerikleri listelemeye başlar bu listeleme de öncelikli olarak en çok etkileşim almış ve en çok tercih edilenlerden başlayarak size en uygun olanı bulmanızda yardımcı olur.

İnternetteki bilgi yığınında işimize yarayacak bilgileri bulmak ve ihtiyaç sırasına göre sıralamak için algoritmalar kullanılmaktadır.

Peki Bu Google Algoritmaları Nasıl Çalışır?

Google sıralama algoritmaları sizin internet denen bilgi yığınından ihtiyacınız olana kolayca ulaşmanızı sağlamak için geliştirilmiştir. En alakalı ve en yararlı sonuçları anında bulmak için Arama dizinimizdeki yüz milyarlarca web sayfasını sıralama ve bunları, aradığınız bilgiyi bulmanıza yardımcı olacak bir şekilde sunmak için en hızlı algoritmaları geliştirmiştir.

Bu sıralama sistemleri, tek bir algoritmadan değil, bir algoritmalar dizisinden oluşur. Size en yararlı bilgiyi sağlamak için arama algoritmaları, sorgunuzdaki kelimeler, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı, konumunuz gibi birçok faktörü dikkate alır. Her bir faktöre uygulanan ağırlık, sorgunuzun özelliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, bilim ve teknoloji konularıyla ilgili sorguların yanıtlanmasında içeriğin yeniliği, sözlük tanımlarıyla ilgili sorgulara göre daha büyük bir rol oynar.

Arama algoritmalarının alaka düzeyi ve kaliteyle ilgili yüksek standartları karşılamasına yardımcı olmak için canlı testleri ve dünyanın her yerinden eğitimli binlerce harici Arama Kalitesi Değerlendiriciyi kapsayan zorlu bir süreç uygulanır. Bu Kalite Değerlendiriciler, Arama algoritmaları için hedefleri tanımlayan ve herkese açık olan sıkı yönergeleri uygular.

Aramanızın daha iyi ve doğru bilgilere ulaşmanız için girdiğiniz cümle ve kelimenin analizini yapan bir algoritma dizisi de bulunmaktadır. Bu algoritmaların görevi sizin sorgunuzla alakalı bilgilere sahip sayfaları bulmak için  arama sorgunuzdaki kelimelerin ne anlama geldiğini analiz etmektir. Dizinde hangi kelime dizelerini aramamız gerektiğini çözmeyi denemek için dil modelleri kümesi oluşturulmuştur.Bu sorgu algoritmaları sizin aramanızdaki yazım hatalarını yorumlama, sorgu dilini belirleme ve size sorgunuzla alakalı önerilerde bulunmak gibi birçok görevide üstlenmiştir. Google`ın bu gelişmiş algoritmasının tamamlanması beş yıl gibi bir süre almıştır.

Google sorgu algoritmalarının sizin arama metninizin incelenmesi sırasında birçok soru kullanır.

Bu sorulardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  • “yorum”, “resimler” ,”çalışma saatleri” vb.  kelimeler içeriyor mu?
  • Güncel tarihli ve trend bir sorguyu mu arıyorsunuz?
  • Konumunuza bağlı olarak küresel veya yerel bilgiler mi istiyorsunuz?
  •  Çok spesifik bir arama mı yoksa geniş bir sorgu mu?

Sayfanın sorgunuz için bir yanıt içerip içermediğini anlamaya ve yalnızca sorgunuzu tekrar etmediğinden emin olmaya çalışan algoritmalar vardır. Dolayısıyla, Arama algoritmaları sayfaların aradığınız resimleri, videoları vb. bir listesi gibi alakalı içeriğe sahip olup olmadığını analiz eder. Son olarak, sayfalara tercih ettiğiniz dilde öncelik vermek için sayfanın sorunuzla aynı dilde yazılıp yazılmadığını kontrol eden algoritmalar bulunmaktadır.

Infreza Arama

Sorgunuza göre toplanan web sitelerini sizin sorgunuz ile en alakalı olan web sitelere göre sıralanması için Google bir algoritma dizisi kullanmaktadır.Bu algoritmalar, web’in sunabileceği en iyi bilgileri bulmak amacıyla yüzlerce farklı faktörü analiz eder.

Sıralama faktörleri:

  • İçeriğin tazeliği
  • Arama terimlerinizin kaç kez göründüğü
  • Sayfanın kullanıcı deneyimi
  • Sitelerin konuyla ilgili güvenilirliğini

Bu sıralama algoritmaları güncellenen internet altyapısına göre sürekli değerlendirilip ihtiyaca göre yeniden düzenlenmektedir.

Web sitelerinin görünümünü ve düzeninin her tarayıcıda aynı  doğrulukta görünüp görünmediği kontrol eden algoritmalar da kullanılmaktadır. Masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar dahil olmak üzere tüm cihaz türleri ve boyutları için tasarlanıp tasarlanmadığı ve sayfa yükleme sürelerinin, internet bağlantısı yavaş olan kullanıcılar için iyi olup olmadığı gibi tüm kullanıcıların sonucu doğru bir biçimde görüntülendiğini kontrol ederek bize sunar.

Daha Fazla Kişisel Gelişim İçerikleri İçin Kişisel Gelişim Kategorisini Takip Edebilirsiniz

İlginç Bilgiler İçin Instagram Sayfamızı Takip Edebilirsiniz

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Google arama motoru en güncel ve en çok alakalı olan sitelerden sıralmaya başlar daha ileri sayfalara gittikçe eski ve güncel olmayan içeriklerin sayısı artmaya başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu