Genel

VR | Sanal Gerçeklik Nedir ?

Bu içeriğimizde sizler için sanal gerçeklik kavramı nedir ve sanal gerçeklik teknolojisi nasıl gelişmiştir, bunu araştırdık.

Sanal Gerçeklik | Sonsuzluğa Açılan Teknoloji

Sanal gerçeklik terimi; tanım olarak, hem “sanal” hem de “gerçeklik” ifadelerinden gelir.
‘Sanal’ tanımı gerçekliğe yakın, insan olarak deneyimlediğimiz şeydir.
Dolayısıyla ‘sanal gerçeklik’ terimi temel olarak ‘gerçekliğe yakın’ anlamına gelir.
Gerçekliğimiz hakkında bildiğimiz her şey duyularımız yoluyla gelir. Başka bir deyişle, tüm gerçeklik deneyimimiz sadece duyusal bilgilerin ve beynimizin bu bilgi için anlam oluşturma mekanizmalarının bir kombinasyonudur.
O halde, duyularınıza uydurulmuş bilgiler sunabilirseniz, gerçeklik algınızın da buna tepki olarak değişeceği fikri sanal gerçeklik alanının da temeli olmuştur.

Size gerçekte orada olmayan bir gerçeklik versiyonu sunulur, ancak sizin bakış açınızdan gerçek olarak algılanır. İşte bu sanal gerçeklik olarak adlandırdığımız prensiptir.
Bununla birlikte, “Sanal Gerçeklik” teriminin kullanımı ilk olarak 1980’lerin ortalarında, VPL Research’ün kurucusu Jaron Lanier’in “Sanal Gerçeklik” dediği ifadeyi deneyimlemek için gözlük ve eldiven de dahil olmak üzere donanım geliştirmeye başladığı zaman kullanıldı.

Bugün sanal gerçeklik genellikle bilgisayar teknolojisi kullanılarak uygulanmaktadır. Bu amaçla kullanılan kulaklıklar, çok yönlü koşu bantları ve özel eldivenler gibi bir dizi sistem vardır. Bunlar, gerçeklik yanılsamasını yaratmak için duyularımızı birlikte harekete geçirmek için kullanılır.

Bir sanal gerçeklik uygulaması; donanım, yazılım ve duyusal eşzamanlılık kombinasyonunu tam olarak elde etmeyi başarabilirse eğer deneyimleyen kişide, varlık duygusu olarak bilinen hissiyatı yaşatabilir.
Yani bu demektir ki sanal gerçeklik hissini deneyimleyen öznenin gerçekten de o ortamda bulunduğunu hissetmesi.
Sanal gerçeklik alanı günümüz ve gelecek birçok kullanım alanına alternatif yollar sağlayabilecek çok çeşitli bir teknolojik uygulamadır.

Sanal gerçekliğin uygulanabileceği alanlar şunlardır:
• Mimari
• Spor
• İlaç
• Sanat
• Eğlence

Gerçekte bir şey yapmanın çok tehlikeli, pahalı veya pratik olmadığı her yerde, çözüm sanal gerçekliktir.
Stajyer savaş pilotlarından tıbbi uygulamalara ve stajyer cerrahlara kadar; sanal gerçeklik, gerçek dünya deneyimi edinebilmek adına sanal riskler almamızı sağlar.
Sanal gerçekliğin maliyeti düştükçe ve daha yaygın hale geldikçe, eğitim veya üretkenlik uygulamaları gibi daha ciddi kullanımların ön plana çıkması öngörülmektedir.

Gelecekte teknolojinin çok daha yenilikçi kullanımlarını ve belki de sanal gerçekliğin olanakları sayesinde iletişim kurmamızın ve çalışmamızın temel bir yolunu görmeyi bekleyebiliriz.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu