Kişisel GelişimNedir

Podcast Nedir ? 5 Podcast Önerisi

Podcast tarihi 2000’li yılların başında ortaya çıktı. 2001 – 2003 yılları arasında ses dosyalarının internet üzerinden paylaşımı ve taşınabilir müzik çalarların kullanımı oldukça yaygınlaşmıştı. Adam Curry adlı bir yazılımcı iPodder isimli bir program yazarak kullanıcıların apple ürünü ipod’lar için indirilen ses ürünlerinin senkronize edilmesini yani otomatik indirilmesini sağlamıştı. Podcasting bu gelişmeyle birlikte resmen doğmuş olur ve The Guardian’da 12 Şubat 2004’te yayımlanan bir makalede ilk kez, podcast kelimesi geçmişti. iPod ve broadcast (yayın) kelimelerini bütünleştirerek yaratılmıştı.

2005 yılında New Oxford American Dictionary editörleri ”podcasting”i yılın kelimesi seçtiler ve anlamını “bir radyo yayını veya benzer bir programın internetten şahsi bir ses çalara indirilebilen dijital kaydı” olarak tanımladılar.

Popülerliğini günümüzde de sürdüyor olan Podcasting, spotify ve benzeri platformlar üzerinden paylaşılıyor. Sizlere dinlediğim ve beğendiğim 5 podcast önerisi sunacağım.

5 Podcast Önerisi


1- Evrim Ağacı

Biyografik Bilim: Bilim İnsanlarının Ağzından Hayatları

podcast

Aklın Yolu Düşünce Topluluğu tarafından hayata geçirilip Evrim Ağacı’na hediye edilen bir podcast. İçerisinde 10’ar dakikalık sürelerle Biyoloji, Kimya, Fizik ve bilimin daha birçok alanından öne çıkmış insanların yaşam hikayelerini, onların ağızlarından anlatıyor.

14 bölüm olmakla birlikte içeriğinde;

Marie Curie, Louis Pasteur, Nikola Tesla, Charles Darwin, Alexander Graham Bell, Gregor Mendel, Şerafettin Sabuncuoğlu, Lord Kelvin, Isaac Newton, İbni Sina, Galileo Galilei, Aziz Sancar, Alfred Lothar Wegener ve Albert Einstein’ın yaşamları ve ne yaptıklarını öğreneceksiniz. Aralarından merak ettikleriniz varsa, hemen açıp dinlemenizi öneririm.


2- BBC

6 Minute English

podcast5

BBC’nin hazırlamış olduğu bu podcast, içerisinde hem İngilizce olması hem de genel kültür üzerinden sohbet etmeleri açısından oldukça bilgilendirici.

40 bölüm olmakla birlikte içeriğinde;

Ağaçlar akıllı mıdır ?, Deniz anaları plastik kirliliğini çözmemizde bize yardımcı olabilirler mi ?, şişmanlık ve obezitenin sosyal çevre içerisindeki durumu, Zimbabwe’deki büyükanne terapisi, Uzayda yiyecek yapımı, yiyecek teslimatının evrimi ve daha pek çok farklı konuda içerikler bulabilirsiniz. 6 dakikalık bu süre içerisinde, konuşmacıların samimiyeti ve anlaşılır İngilizceleri ile kaliteli vakit geçireceğinize eminim. Konular dikkatinizi çektiyse, hemen açın ve dinlemeye başlayın.


3- Storytel

Bunu Ben De Yaparım

podcastt2

Storytel’in hazırlamış olduğu ve İbrahim Selim’in sunumuyla eğlenceli hale getirdiği harika bir podcast. Genel bir sohbet havası içerisinde geçen, konu içeriğiyle ilgili bilgiler de verilirken çoğunluklu amaç eğlenmek. Ev içerisinde canınız sıkılmış ve biraz da eğlence arayışı içerisindeyseniz, sizin için naçizane önerim budur.

21 bölüm olmakla birlikte içeriğinde;

Dijital Aşk I/II/III, Dolandırıcılık I/II/III, Halloween I/II/III, Güzellik I/II/III, Düğün I/II/III, Komplo Teorileri ve Şehir Efsaneleri I/II/III, Halloween 2020 I/II/III içeriklerini İbrahim Selim’in sunumuyla birlikte dinlemekten keyif alacağına kuşkunuz olmasın.


4- Beyhan Budak

Kendine İyi Davran

podcastt4

Kurucusu olduğu Fenomen Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim merkezinde psikoterapi, psikolojik danışmanlık ve kurumlara eğitim hizmeti vermekle birlikte bir yandan youtube ve podcast içerikleri de oluşturmaktadır Beyhan Budak. Bazı zamanlar duygusal ve zihinsel taraflarımızla sıkıntılar yaşar, kendimize ya da başkalarına sinirlenir veya üzülürüz. Bizi anlayabilecek bir insandan öneri alma ihtiyacında hissederiz kendimizi. Yaşamımı şekillendirmekte daha önce düşünmediğim tarafları görmemde yardımcı oldu Beyhan Budak, dilerim sizlere de yardımcı olur.

358 bölüm olmakta birlikte içeriğinde;

Sabahları erken kalkmak için pratik öneriler, Kafaya takmamak için bu 7 düşünceyi değiştirin, En iyi yatırım kendine yatırım: 18 tavsiye, Sevilmediğini hissettiğinde hatırlaman gerek 7 şey, Dopamin detoksu ile beynini güçlendir, Okuduklarını unutmamak için 10 yöntem ve daha bir çok içerik bulunmakta. Kendinize yeni bir yol haritası çizmek ya da var olanı geliştirmek istiyorsanız eğer, dinlemeye başlayın.


5- Neil De Grasse Tyson

StarTalk Radio

podcastt3

Carl Sagan’ın bilim anlatıcılığı serüveninin sonraki meşalesi olan Neil deGrasse Tyson, Cosmos: Bir Uzay Serüveni ile bizlere uzay yolculukları yaptırmış ve astronomiye olan ilgimizi arttırmıştı. Daha sonrasında ise StarTalk programı ile bilimin, felsefenin daha doğrusu evreni anlamlandırmak için kullandığımız araçları program içerisinde, alanlarının uzmanları ile tartışma sohbet havasında bizleri bilgilendirmiştir.

654 bölüm olmakla birlikte içeriğinde;

Kozmik sorgular, Mutluluğun bilimi, Acı ve kazanç, Bildiğini düşündüğün şeyler, Kumar ve oyun teorisi, Olasılıklar nedir ve çok daha fazlası için Neil Tyson’ın samimi sohbetiyle Startalk’u dinlemenizi öneririm.

“Evrenle ilgili etkilenebileceğiniz öyle çok şey var ki. Benim istediğim, etkileyici olmayanlarla dikkatinizin dağılmaması.” – Neil deGrasse Tyson

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu