Nasıl Minimalist Bir Yaşama Sahip Olunur?
Not: “Nasıl Minimalist Yaşama Sahip Olunur?” Yazımızı okumadan önce “Minimalizim Nedir?“yazımızı okumalısınız.
“Minimalist Bir Yaşamın Sırrı Nedir?”
Minimalizmin ne olduğunu “Minimalizm Nedir?” yazımızda konu almıştık peki nasıl minimalist yaşanır minimalist yaşam için 8 adım.
” … birbirinize zamanınızı hediye edin. Nesneler değil, yaşanmışlıklar hediye edin. – Minimalizm, Joshua Fields Millburn “
Minimalizm herkes için farklıdır. Bazı insanlar minimalist yaşam tarzlarını sadece belirli sayıda öğeye sahip olarak tanımlar.Bazıları ise, dünyada aldıkları gerçek alanı en aza indirerek minimalist bir yaşam tarzına ulaşırlar ve bir stüdyo daire veya küçük ev gibi daha küçük yaşam düzenlemeleri arayabilirler.
İşte bu minimalist yaşamın güzelliği: hayatınıza – işinize, ailenizdeki insan sayısına, yaşam tarzınıza, ihtiyaçlarınıza ve arzularınıza – bakıyorsunuz ve minimalizmin kişisel düzeyde kendiniz için uygulayabiliyorsunuz.
Minimalizmi uygulama şekliniz ne olursa olsun, bunun hayatınız için sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir şey olduğundan emin olun.
2. Yeni Bir Başlangıç Yapın
Hepimiz atmak istemediği hep bir gün lazım olur diye sakladığımız birçok eşyası vardır, evlerimizde sadece önemsiz şeyler var.Örneğin boş karton kutular , Giymediğiniz eski kıyafetleriniz,Bozuk elektronik eşyalarımız vb.
Gerçekte, bu öğeler boşa harcanır ve minimalizm tamamen alanı en üst düzeye çıkarmak ile ilgilidir. Bu nedenle ilk adım, Yeni bir başlangıç yaparak evinizdeki bu eşyalardan kurtulmalısınız.
3.İhtiyacınız Olanı Kullanın Olmayanı Atın
Minimalizmin daha az bir nesne zihniyeti olduğunu ve sadece ihtiyacınız olan şeylerle yaşadığını Minimalizim Nedir? yazımızda anlatmıştık.
Minimalist yaşama ilk adımı atarken, daha önce kullandığınız, ancak son zamanlarda kullanmadığınız bazı öğelerle karşılaşabilirsiniz. Bu öğeleri bulduğunuzda Altı Ay Kullan veya At Kuralını kullanın. Son altı ay içinde en az iki kez kullanmadıysanız, bu öğeyi atmalısınız.
Unutmayın, gelecekte ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz şeyi değil, yalnızca şimdi ihtiyacınız olanı saklayın.
4. Eşyalarınızı Kategorize Edin
Bu noktada KonMari yöntemi devreye giriyor. Şu anda yayma ve düzenleme yöntemlerinden biri, öğeleri konuma göre değil kategoriye göre düzenlemektir.
Bunu yapmak, kopyalardan kolayca kurtulmanızı sağlar. Kaç tane kaşık, havlu, güneş gözlüğü, ayakkabı ve kitap olduğunu tam olarak göreceksiniz. O zaman neyi tutmanız ve neyi atmanız gerektiği konusunda daha doğru kararlar verebilirsiniz.
Bir Nesneden Kaç Tanesine İhtiyacınız Var?
-Kişi başına üç bardak
5.Kendinize Zor Sorular Sorun
Bazen duygusal olarak eşyalarımıza çok bağlıyız . Minimalizm yani minimal yaşam bizi bu duyguları bırakmaya ve işlevselliğe odaklanmaya zorluyor.Bir eşyanın atılmasına karar veremiyor iseniz kendinize zor sorular sorun..
-Beni mutlu ediyor mu?
-Yararlı mı?
-Aynı işe yarar başka eşyam varmı? vb.
Günlük olarak haber izlediğiniz bir televizyonu atmaya bilirsiniz fakat eski hiç açmadığınız veya evinizde gereksiz yere yer kaplayan bir televizyonu atabilirsiniz.
6. Kullanım Alanınızı Küçültün
Eşyalarınızı en aza indirdiyseniz şimdide kullanım alanınızı azaltın daha küçük bir ev veya oda tercih edin eşyalarınızı daha derli toplu şekilde yerleştirin bu şekilde düzenede alışacaksınız.
7.Daha Kullanışlı Aletler Kullanın
Daha çok işte kullanacağınız çok amaçlı aletler edinin böylece hem yerden tasarruf etmiş olacaksınız hemde daha küçük alanlarda harikalar yaratabileceksiniz.
8.Minimal Yaşamı Çevrenize Tanıtın
Bence minimal yaşam için en önemli etmen çevrenizdeki insanların da minimal yaşamın ne kadar güzel olduğunu görmesidir.
Daha Fazla Kişisel Gelişim İçerikleri İçin Kişisel Gelişim Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz.