Genel

Meta | Mark Zuckerberg’ün Başarısının Sırrı Nedir ?

Facebook ile dünyanın en genç milyarderlerinden birisi olan Mark Zuckerberg’ün başarısı ve Meta’yı sizler için araştırdık.

SOSYAL MEDYAYA YÖN VEREN KİŞİ

Zuckerberg, 14 Mayıs 1984’te White Plains, New York’ta rahat ve iyi eğitimli bir ailede dünyaya geldi. Erken yaşlarda bilgisayarlara ilgi duymaya başladı; 12 yaşındayken, “Zucknet” adını verdiği bir mesajlaşma programı oluşturmak için Atari BASIC’i kullandı. Babası, programı dişçi ofisinde kullandı, böylece resepsiyonist, odanın karşı tarafından bağırmadan onu yeni bir hasta hakkında bilgilendirebilirdi. Ek olarak Zuckerberg ailesi de ev içinde iletişim kurmak için Zucknet’i kullandı.

Mark Zuckerberg’ün Başarısının Sırrı

Lisede çeşitli bilim dallarında birçok ödül alan Zuckerberg, ABD’nin en saygın üniversitelerinden Harvard’a girdi. Orada bilgisayar bilimini okudu ve üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu.

Meta | Mark Zuckerberg'ün Başarısının Sırrı Nedir ?

Sitede Harvard’daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulmak için, üniversitenin veritabanına girmesi gerekmişti. Veritabanını hacklediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı.
Harvard’lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook’u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD’nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince (2020 itibarıyla 2.6 milyar kullanıcısı var) yatırımcıların da ilgisini çekti ve bugün sahip olduğu 98,6 milyar dolarlık servetinin kaynağını oluşturdu.

2021 yılında Facebook Inc. ismi, Meta olarak değişti.
“Zaman içinde metaverse şirketi olarak görüleceğimizi ve hem işlerimizi hem kimliğimizi gelecekte inşa edeceğimiz şeyin temeli olarak kullanabileceğimizi umuyorum.”
“Şu anki işlerimiz iki farklı bölüme ayrılıyor; biri uygulamalardan oluşan grubumuz, diğeri de gelecekteki platformlar üzerine çalışmalarımızdan oluşuyor. Bunun bir parçası olarak, artık şirket olarak yaptığımız her şeyi kapsamlı bir şekilde ifade edebilecek yeni bir marka adı edinmemizin zamanı geldi.”
Şirketten yapılan açıklamada, çalıştığı alanlar sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar genişlerken Meta isminin şirketin yaptığı işlere dair daha kapsayıcı bir anlamı olduğu ifade edildi.

Meta 2012’te Instagram’ı 1.0 milyar dolara ve 2014 yılında da Whatsapp’ı 19 milyar dolar karşılığında bünyesine katmıştı. Facebook, Whatsapp ve Instagram, bugün tüm dünyada en çok kullanılan uygulamalar arasında.

En büyük risk hiç risk almamaktır. Hızla değişen dünyada başarısız olması kesin olan bir strateji varsa o da risk almamaktır.

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu