Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve önde gelen ölüm sebeplerinden biri olan hipertansiyon ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi, yani her 3 kişiden birinde bu kronik rahatsızlık görülmektedir. Hastalığın çoğunluğu orta yaş kesimde görünürken, 30 yaş altında görülme oranı %12 olarak belirtiliyor. Bu kronik rahatsızlığa sahip hastaların %5-6’sı etkili bir tedavi ile sağlıklarına kavuşabiliyor. Peki birçok kişinin şikayetçi olduğu hipertansiyon nedir, belirtileri nelerdir? Tavsiye olarak hipertansiyon nedir adlı videoya buradan ulaşabilirsiniz.
HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NEDİR?
Yüksek tansiyon, hipertansiyon (HTN) veya arteriyel hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvet ile kan basıncının yükseldiği kronik bir durumdur. Bu basınç artışı, kalp kanın damarlarda dolaşımını sağlamak için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Kan basıncı, sistolik ve diyastolik ölçümü içermekte olup bunlar kalp kaslarının kalp atışları arasında kasılması veya gevşemesine bağlıdır. Dinlenme halinde normal kan basıncı, büyük tansiyon 100–140 mmHg ve küçük tansiyon 60–90 mmHg arasında seyreder. Yüksek tansiyon, tansiyonun sürekli 140/90 mmHg ve üzerinde bir seviyede olmasıdır.
Kadınlarda erkeklere oranla daha az rastlanılan hipertansiyon hiç belirti göstermeden uzun yıllar boyunca gizlenebiliyor ve inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu ve böbrek yetmezliği gibi hedef organ hasarı oluşturabilmektedir.
HİPERTANİYON (YÜKSEK TANSİYON) RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Hipertansiyonun genetik ve çevresel faktörler olmak üzere önemli iki nedeni vardır. Birinci derece akrabalarında yüksek tansiyon görülen kişilerde hipertansiyon görülme riski büyüktür. En yaygın olarak görülen hipertansiyon nedenleri:
- Yaş ilerledikçe hipertansiyon riski artar.
- Aşırı tuzlu gıdalarla beslenme, kan basıncını artırabilir.
- Kafa içi basıncın yüksek olması, aort damarının kalpten çıktığı bölgenin dar olması, böbrek tümörleri, böbrek damarlarının daralması, akut ya da kronik böbrek hastalıkları riski artırır. Tiroid bezi hastalıkları, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği riski artırır.
- Soğuk algınlığı ilaçları, dekonjestanlar, bazı ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, kokain ve amfetamin gibi yasadışı ilaçlar riski artırır.
- Kişinin stresli, hareketsiz ve kilolu olması.
- Potasyum, hücrelerdeki sodyum oranını dengelemede yardımcı olur. Potasyumun dengesi kalp sağlığı için önemlidir.
- Sigara ve tütün kan basıncınızı artırır ve kimyasallar arter duvarlarına zarar verir. Pasif içicilik de hastalığı tetikleyebilir.
- Uzun süreli alkol kullanımı kalbinize zarar verebilir. Kadınlarda günde birden fazla içmek ve erkeklerde günde ikiden fazla içmek kan basıncını etkileyebilir.
- Bazı durumlarda gebelik de hipertansiyona yol açabilir.
HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipertansiyon yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilmektedir. Bu nedenle belli aralıklarla kan basıncınızı ölçtürmeniz gerekir. En çok görülen yüksek tansiyon belirtileri:
- Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik
- Burun kanamaları
- Kulak çınlaması
- Nefes darlığı
- Bulanık ya da çift görme
- Düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı
- Sık idrara çıkma özellikle geceleri uyanıp idrar yapma
- Bacaklarda şişlik
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
HİPERTANSİYONA (YÜKSEK TANSİYON) NE İYİ GELİR?
- Yüksek tansiyon durumunda hastanın soğuk su ile başını yıkaması veya duş alması kan basıncının düşmesine yardımcı olur.
- Her sabah bir limonun yarısının suyunu sıkıp sulandırarak içmek kan basıncını düşürebilir.
- Nar suyu, greyfurt suyu, pancar suyu ve kekik suyu da tansiyon düşürücüdür. Tuzsuz yoğurt ve ayranda yardımcı olacaktır.
- Yüksek potasyum içeren muz kan akışını hızlandırır ve tansiyonunuzun düşmesini sağlar.
- Sarımsak tüketimi tansiyonunuzun düşmesini hızlı bir şekilde sağlayacaktır.
- Kuşburnu çayı tansiyonunuzu düzene sokmanıza yardımcı olur.
Hipertansiyonda erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır. Eğer kendinizde hipertansiyon problemi olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede bir uzmana görünmelisiniz.
Bu alanda daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız sağlık kategorimizdeki yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.