NedirSağlık

Anamnez Nedir?

Hastanın hastalığını teşhis etmek ya da hastanın genel durumunu anlamak için önemli bir yöntem olan anamnez, insanların sıkça araştırdığı bir kelimedir. Peki anamnez nedir, neden önemlidir ve nasıl alınır? Tüm detaylar bu yazımızda. Ayrıca tavsiye olarak Anamnez Nedir? adlı bu videoyu buradan tıklayarak izleyebilirsiniz.

Anamnez nedir?

Doktorun hastasına teşhis koyma amacıyla hastaya sorduğu sorular sonucunda elde ettiği hasta öyküsüne anamnez denmektedir. Bir diğer değişle hastanın mevcut ve geçmiş zamanlarda geçirdiği hastalıklar hakkında, kişiden ya da aile bireylerinden alınan bilgilerdir. Hasta ve doktor arasındaki ilişkisinin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve güven oluşması, doğru ve yeterli bir anamnez alınması ile olabilir. Doğru bir teşhis ve hızlı müdahale için anamnez önemli bir bilgi kaynağıdır.

Anamnezde, hastanın yaşadığı, geçmişte geçirdiği rahatsızlıklar ve ailesinde görülmüş genetik hastalıklarla beraber değerlendirilerek teşhisin konması için gerekli tetkikler belirlenir. Bazen sadece anamnez ile teşhis konulabilir. Bu işlem sırasında ilk kimlik bilgileri alınır. Ardından kişinin sorunu dinlenir. Geçmişte geçirdiği hastalıklar ve aile bireylerinin bir hastalığı olup olmadığı hakkında bilgi edinilir. Hastanın günlük yaşamı ve alışkanlıkları eklediğinde hastalığı hakkında doktor ön bir teşhis koymuş olur, bunu fiziksel muayene takip eder.

Anamnez Neden Önemlidir?

Hekimin hızlı ve etkili bir tedaviye başlanması hasta sağlığı için önemlidir. Anamnez, doğru bir tanı için önemli bir bilgi kaynağıdır. Bazı durumlarda anamnez hastalık hakkında doktora gerekli bilgiyi sağlamasa yeterli olur. Çoğu zaman da bu ön bilgiden sonra fiziksel muayene, gerekliyse tahliller, görüntüleme ve laboratuvar testleri vs. yapılır.

Anamnez Nedir?

Anamnez Nasıl Alınır?

Anamnez formu, hastanın tıbbi geçmişi, kronik ve kalıtsal hastalıklarının olup olmadığı, hastalık belirtilerinin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı, hastanın herhangi bir şeye alerjisi olup olmadığı ve daha önce ameliyat geçirip geçirmediği gibi pek çok soru sorulur. Genel bir anamnez formunda bu bilgiler yer alır ve kaydedilir:

Hastanın adı, soyadı, yaşı, cinsiyeti, telefonu, medeni hali, adresi, mesleği, doğum yeri ve yaşadığı yerler, arşiv bilgileri, boy ve kilosu gibi bilgiler edinilir. Ardından hastanın daha önce geçirdiği ameliyatlar, hastalıklar, yapılan tedaviler, konulan patolojik tanılar, sigara, alkol, alınan ilaçlar, madde bağımlılığı, bunların tarihleri, kadınlarda adet düzeni, aile bireylerinin geçirdiği hastalıklar, emzirme süreleri, doğumlar, ilk adet yaşı ve menopoz yaşı vs. bu tarz sorularla anamnez devam eder.

Bu bilgiler doğrultusunda tecrübeli bir doktor anamneziyi, rahatsızlığı çözecek ve tanı koyacak şekilde alır. Hastanın bu anlattıklarından bir hipotez ortaya koyar ve sonraki sorularıyla hipotezini test eder. Bunu yapabilmek için her semptomun nedenini ve bu semptomlara neden olan rahatsızlıkları bilmek gerekir.


Bu alanda daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız sağlık kategorimizdeki yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu