Kişisel Gelişim

Franz Kafka – Aforizmalar

20. Yüzyılın Modern Alman Edebiyatının Öncülerinden biridir. Yaşadığı süre boyunca çok bilinmeyen Kafka yakın arkadaşı Max Brod’a öldükten sonra tüm eserlerini vererek yakmasını istemişti o ise aksini yaptı ve eserleri yayınlamaya başladı. Ölümünden sonra Tüm dünyanın sevdiği ve tanıdığı bir yazar oldu Franz Kafka.  Kendine has bir tarza sahip olan Kafka literatürde bir deyim bile olmuştur.

Kafkavari olmak deyimi korkutucu, tehdit edici, bunaltıcı, kabus dolu anlamlarında kullanılır.

Bir şeyi kafkavari yapan nedir ? Bununla ilgili Ted-ed videosunu izleyebilirsiniz.

Franz Kafka’nın hayatını genişlemesine öğrenmek için Literature : Franz Kafka videosunu izleyebilirsiniz.

 

Kafka’dan Aforizmalar

”Tüm insani hatalar sabırsızlıktan, amaçla ilgili olanın zamansız kesintiye uğratılmasından ve sözde sorunun sözde bir çitle çevrilmesinden doğar.”

”Başlamakta olan bilginin ilk işareti ölmek arzusudur. Bu yaşam dayanılmaz görünür, bir başkası ise erişilmez. İnsan ölmek istediği için utanmaz artık; nefret ettiği eski hücresinden alınıp ilk işi nefret etmeyi öğreneceği yeni hücresine konulmak için yalvarıp yakarır. Bunda inanca dair bir kalıntı etkili olur, nakil sırasında efendi tesadüfen geçitten geçerken tutukluya bakıp şöyle diyecektir: ”Onu bir daha hücreye kapatmayın. Bana geliyor.”

”Kafesin biri, bir kuş aramaya çıktı.”

”Sahip olmak değil, sadece ‘olmak’ var, sadece son nefesi, boğulmayı özleyen bir ‘olmak”

”Sonsuzdur yol, ne kısaltılacak ne de eklenecek bir şey vardır, ama yine de herkes kendi çocuksu arşınını tutar yolun üstüne. Gerçekten de bu bir arşınlık yolu gitmen gerek, bu sana hatırlatılacak.”

”Sein’ sözcüğü Almancada iki anlama gelir: ‘Var olmak’ ve ‘Onun olmak.”

”Kuramsal olarak, eksiksiz bir mutluluk olasılığı vardır: İçimizde yok edilemez bir varlık olduğuna inanmak ve ona ulaşacağım diye çaba harcamamak.”

”Yok edilemez tektir; her insan tek başına böyledir ve aynı zamanda bu herkesin ortak noktasıdır, dolayısıyla insanları birbirine bağlayan eşi benzeri olmayan parçalanmaz bir bağ vardır.”

”İnsanlarla iç içe olmak, insanı kendini gözlemlemeye teşvik eder.”

”Hiç kimse eninde sonunda kendisine gerçekten zarar verecek bir şeyi isteyemez. Kimi insanda böyle bir durum görünüyorsa -belki de herkeste var bu görünüm- açıklaması, insanın içindeki birinci kişi kendine yararlı bir şey isterken, bunu durumla ilgili karara yarı yarıya katılan diğer ikinci kişiye zarar verdiği şeklindedir. İnsan karar sırasında değil daha başlangıçta ikinci kişinin yanında yer almış olsa, birinci kişi ve onunla birlikte istek de silinip giderdi.”

Hakan ASLAN

Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü okumakta olan genç bir mühendis adayı olmakla birlikte dünyayı anlamlandırma çabası içinde olup araştırma hevesini yitirmeyen bir bireyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu