Bilim

Çoklu Zeka Kuramı Nedir?

Çoklu Zeka Kuramı 1983 Yılında Harward Üniversitesi öğretim üyesi Howard Gardner tarafından geliştirilmiştir.

Hoeard Gardner Kimdir?

Howard Gardner
Howard Gardner

11 Temmuz 1943 yılında Pensilvanya’da dünyaya gelmiştir.Harvard Üniversitesindeki çalışmaları ile tek zeka tipinin olmadığını insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulduğunu ve bu alanlarda zekaya dayalı becerilerden oluştuğunu ifade ederek Çoklu Zeka Kuramını ortaya çıkarmıştır. 1981 yılında MacArtuhur Ödülüne sahip olmuştur.  Mind Frames Multiple Intelligence Theory  (Zihin Çerçeveleri Çoklu Zeka Kuramı) adlı kitabında topladığı çalışmaları eğitim, sanat,psikoloji ve tıp alanlarında devrim yaratmıştır.

unnamed

Zekanın Sözlük Tanımı, insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yetenekleridir.

Gardner Zeka Tanımı, yeni problemler üretmek için gerekli olan problem çözme becerilerinin kullanılması,Hayatın içinde karsılaşacağımız zorlukları çözmek,Yeni ürünler geliştirmek olarak tanımlamıştır.

ÇOKLU ZEKA KURAMI NEDİR?

Çoklu Zeka Kuramı zekânın tek olduğunu ancak kendi içinde sınıflara ayrıldığını söylemektedir. İnsan zekâsı 8 alt kategoriye ayrılmış.Bu 8 kategori insanın sahip olduğu zekâsını hangi alanlarda daha iyi kullanabildiğini gösteren sınıflandırılmasından oluşan zekâ türleridir. Bu kurama göre her insanın özel yetenek alanları ve zekâsını kendine özgü kullanma biçimi vardır ve bunları geliştirmeye yönelmedir.

Çoklu Zeka Kuramının 8 Kateogarisi:

 

Çoklu Zeka Kuramı
Çoklu Zeka Türleri
  • Sözel Zeka

Sözel zeka, Dilin temel işlemlerinin en iyi şekilde kullanabilme etkinliğidir. Dinleme,Konuşma,Okuma,Yazma gibi iletişimsel özelliklerin en iyi kullanıldığı zerka türüdür.  Sözel zekası yüksek seviyede olan kişilerin genelde yazar,şair vb. mesleklerde daha başarılı oldukları görülmektedir.

  • Müzik Zekası

Müzik Zekası,Ritim,Beste,Sesleri ayırt edebilme gibi yeteneklerin yüksek olduğu zeka türüdür. müziksel performans yetenekleri yüksek olan kişiler veya beste yapabilen kişileri kapsar.Bu zekaya sahip kişiler genellikle müzisyen,besteci,ses yapımcısı vb. alanlarda yüksek yeteneklidir.

  • Matematiksel Zeka

Matematiksel zeka, sayılar işlemler,akıl yürütme,öngörü,empati,karar alma ve  nedensellik gibi yeteneklerinin yüksek olduğu zeka türüdür. Sözel zekası yüksek olan insanların  fen bilimleri,modelleme,yabancı dil öğrenme ve inşa etme vb. alanlarda yüksek yetenekli oldukları bilinmektedir.

  • Bedensel Zeka

Bedensel zeka,bedensel olarak gerçekleştirilen bütün faaliyetleri kapsayan zeka türüdür.Hareketlerini kontrol etmeyi ve yorumlamayı, fiziksel aktivitelerle uğraşmak ile yetkin oldukları bilinmektedir.Bu zekaya sahip kişilerin cerrahlık,sporculuk,zanaatkarlık vb. alanlarda yeteneğe sahip oldukları bilinmektedir.

  • Görsel Zeka

Görse zeka,mekan,renk,şekil,desen gibi etkenlere odaklı bir zeka türüdür. Mühendislik,Denizcilik,Pilotluk,Mimarlık gibi alanlarda yetenekli oldukları bilinmektedir.

  • Doğa Zekası

Doğa zekası, doğaya ve bitki yetiştirmeyi toprakla uğraşmak gibi durumlara ilgisi yüksek olan zeka türüdür. Bu zekaya sahip kişiler botanik,bahçıvanlık,tarım gibi alanlarda başarılı oldukları bilinmektedir.

  • Sosyal Zeka

Sosyal zeka,sezgi,empati ve duygular gibi etmenleri ifade etme yeteneklerinin yüksek olduğu zeka türüdür.Bu zekaya sahip insanlar psikolog, ,satıcı,öğretmen vb. alanlarda başarı oldukları bilinmektedir. 

  • İçedönük Zeka

İçedönük zeka,Bu zekaya sahip kişilerin Kendini tanıma, güçlü ve zayıf yönlerinin analizini yapabilme yetenekleri yüksektir. Bu zekaya sahip kişiler kendi işlerini yönetmek vb. alanlarda başarılı oldukları bilinmektedir.

Çoklu zeka kuramını eğitimde en iyi şekilde kullanılmalıdır. Toplumdaki her bireyin hangi alanda başarılı olacağını önceden en net şekilde çoklu zeka kuramı ile belirleyebiliriz.Bu sitem ile her bireyin ilgisi olduğu ve iyi seviyede başarı gösterebileceği alanda eğitimine devam edebimesi sağlanacaktır.

-Peki Senin Zeka Türün Nedir?

Hangi Tür Zekaya Sahip Olduğunuzu Bu Video İle Test Edebilirsiniz

 

 

Daha Fazla Bilimsel İçerik İçin Bilim Kategorisini veya Görsel Hafıza Testimizi Çözmek İçin İlgili Yazımızı Ziyaret Edebilirsiniz.

 

Berkay Babataş

Bilgisayar ve yazılım alanında kariyerimi yürütmekte olup InFreza.com’un Kurucusu ve geliştiricisiyim. Bununla birlikte teknoloji, sanat, bilim üzerine projeler üretmekte ve günümüz dünyasına katkıda bulunmak adına çalışmaktayım. Disiplinler arası sentezler üretip özgün tasarım ve fikirler oluşturmak, girişimcilik ve takım çalışmasında beceri; sahip olduğum spesifik özelliklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu