Yüzde Bulunan Kurtçuklar Ve Etkileri Nelerdir?
Vücudumuz hem içten, hem de dıştan pek çok canlıya ev sahipliği yapan bir konak. Özellikle bağırsaklarımızda yaşayan canlıları bilmeyen yoktur. Ancak yüzümüzde de çeşitli canlıların yaşadığını ve ömür boyu onlarla olduğumuzu duyunca çok şaşıracaksınız. Yüzümüzde pek çok organizma yaşıyor ve neyse ki hiçbirini göremiyoruz.
Özellikle sekiz bacaklı kurtçuklar, yüzümüzü yuva bellemiş durumda. Kene ve örümceklerle yakın akraba olan bu canlılar genellikle tamamen zararsız oluyorlar. Yüzümüzde bulunan iki tür kurtçuk var; biri kıl köklerinde, diğeri de deri altı yağ bezlerinde yaşıyor.
Demodex folliculorum ve Demodex brevis adlı bu iki türün farklı yaşam alanları var. Yüzde bulunma sebebi olarak yüzde vücuda oranla daha fazla gözenek ve yağ bezi bulundurması gösteriliyor. Göğüs ve genital bölgede de kendilerine rastlanabiliyor. Ancak asıl yaşam alanları yüz. Uzmanlara göre herkesin yüzünde bu canlılardan yüzlercesi bulunuyor.
Onlar hakkında bilgilerimiz son derece az.
Örneğin neyle beslendikleri bilinmiyor. Kimi bilim insanları ölü derileri, kimileri de ciltteki bakterileri yediklerini düşünüyor. Geceleri uyku esnasında gözeneklerden çıkıp çiftleştikleri ve yuvalarına geri döndükleri de öne sürülüyor. Bu canlıların anüsleri olmadığı için yediklerini ölene kadar içlerinde tuttuğu ve ölünce cesetlerinin yüzde çözündüğü düşünülüyor. Bu canlıların kişiye bir zararı olmasa da, öldüklerinde çözünmeyle ortaya çıkan bakterilerin cilt sorunlarına yol açtığı biliniyor.
Roza (Gül) hastalığına sahip olan kişilerin yüzünde normal bir insandan 10-20 kat daha fazla kurtçuk olduğu saptanmış. Ancak uzmanlara göre kurtçuklar ve hastalığın doğrudan bir ilgisi yok. Hastalık sebebiyle cilt değişime uğrayınca sayılarının da artığı ifade ediliyor. Aynı şekilde kanser ve AIDS hastalarında da daha fazla bulunuyorlar.
Bunun sebebinin bağışıklık sistemi olduğu düşünülüyor. Bağışıklık sistemi zayıfladıkça sayıları artıyor. Bu canlılar vücuda zarar vermedikleri için parazit kapsamına girmiyorlar. Hatta uzmanlar ölü derileri temizledikleri ve bakterileri yedikleri için cilt için yararlı bile olduğunu düşünüyor.
Bu kurtçukları 20 bin yıldır taşıdığımız düşünülüyor. Bu kurtçuklar bize kurt ve köpeklerden geçmiş olabilir. Dünyadaki farklı insan gruplarında bu canlıların DNA’ları ve özelliklerinin farklı olması; göç hareketlerini ve bağışıklık sistemini çözme çalışmalarında yol gösterici olabilir.
Peki onlardan tamamen kurtulmak istesek, bu mümkün mü?
Ne yazık ki hayır. Yüzü kurtçuklardan tamamen arındıran tedaviler var, ancak koruyucu bir tedavi yok. Yani en fazla 1 ay onlardan uzak yaşayabilirsiniz. İnsanlarla temas halinde oldukça ve yatak, yastık kullandıkça yeniden geleceklerdir.
Daha fazla ilginç bilgi için Bilim katagorimizi ziyaret edebilirsiniz.