Şarap Çeşitleri | Kırmızı Şarap ve Beyaz Şarap Markaları
Bu içeriğimizde sizlere şarap çeşitleri, kırmızı şarap ve beyaz şarap markalarından bahsedeceğiz. En çok aratılan şaraplardan olan Leona blush, öküzgözü şarap, angora şarap, merlot şarap, buzbağ şarap, meyveli şarap, cielo şarap hakkında da bilgi edinebilirsiniz.
UYARI!
Alkol içeceğiniz vakit kararınca olmasında ve başka insanları rahatsız etmeyecek durumda olmaya özen gösteriniz. Alkollüyken araç kullanmamaya ve olası kazalara sebebiyet verebilecek durumlardan da uzak durmaya dikkat ediniz.
Şarap veya da mey diyebilirsiniz, üretiliş şekli olarak üzümün fermentesi ile elde edilmekte olan içerisinde alkol bulunan bir içecektir. Alkol oranı yüzde dokuz ila on beş arasında değişebilmektedir ve buna ek olarak da içerisine farklı aromalar katılabilmekte, ona göre de isim almaktadır. (yenidünya şarabı gibi)
Şarabın kökeni binlerce senelik bir geçmişe sahip olmakla birlikte şarap üretiminin doğuş da günümüz Gürcistan’ının yer aldığı bölgede kabul edilmektedir. Burada yer almış arkeolojik ve arkeobotanik çalışmalar ile de kökeninin milattan önce altı bine kadar uzadığı kanıtlanmıştır.
Peki Şaraplar Nasıl Saklanmalıdır ve Şaraplar Nasıl Yıllandırılır ?
Şarabın kökeni ve tarihçesinden bahsetmişken bunu da söylemesek olmazdı. Şarap, güneş ışığı ile temas etmeyen ve serin bir yerde yatay pozisyonda bulundurulması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu durumun sebebi olarak da ucunda yer alan mantarın nemli kalması ve sonucunda da şişenin içerisine hava geçirmeyi engellemesidir. Hava geçirmesinin engellenmesi şu sebepten istenmektedir, eğer ki hava geçirirse şişe içerisinde daha fazla oksijen bulunur ve bu durumda şarap oksitlenir. Bu da istenmeyen bir durumdur.
Yıllanmış şaraplar hem tat hem de kalite olarak kişiye çok daha fazla keyif verebilmekte, tabi her şarap uzun süre yıllandırmamalıdır, buna ilişkin birçok faktör yer almakta. Şarabı oluşturan üzümün çeşidi, üzüm bulunduğu asmanın yaşı, yetiştikleri bölge, olgunlaştırma tarzları, şarabın saklanma durumu, üretim yılları, metodları gibi başlıca unsurlar şarabın yıllandırılmasında önemli yer bulundurmaktadır. Yıllandırılacak şaraplar yüzde yetmiş ila seksen nem oranı bulunan yerlerde ve on iki ila yirmi derecelik sabit ısılarda saklanması önemlidir. Buna ek olarak ortamın ışık geçirmiyor olması da gerekmektedir.
Şarap çeşitleri birkaç unsurda farklı çeşitlendirilmektedir. Bu unsurlar renk, tat ve içerik olarak yer almaktadır.
Tatlarına Göre Ayrılan Şaraplar
Sek Şaraplar, bu şarap çeşidi tam fermantasyona uğramış ve tat yani şeker oranı da yüzde sıfır ila bir arasında değişmekte olup beyaz, pembe, kırmızı ve köpüklü olabilen şaraplardır. İçerisinde diğer şaraplara oranla daha eser miktarda kükürt dioksit ve sorbik asit bulunmaktadır.
Dömisek Şaraplar yani bir diğer anlamıyla Yarı Şekerli Şaraplar, bu şarap çeşidi geniş ölçüde fermantasyona uğramakla birlikte içerisinde bulunan tat yani şeker oranı da yüzde sıfır ila iki arasında değişmekte olup beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü olabilen şaraplardır. İçerisinde sek şaraplara kıyasla daha fazla kükürt dioksit ve sorbik asit bulunabilmektedir.
Tatlı Şaraplar, içeriğindeki şeker oranı sek ve dömisek şaraplara oranla daha fazla olan şarap çeşitleridir.
Renklerine Göre Ayrılan Şaraplar
Kırmızı şarap, alacalı kızıl rengini üzümün suyu ile kabuğunun belirlenen bir süre temas ettirilmesi neticesinde almaktadır. Tadı ağızda buruk bir izlenim bırakmaktadır, bunun sebebi olarak da üzümün çekirdeğinden şaraba geçmiş olan tanen maddesi diyebiliriz. Kırmızı şaraplarda alkol derecesi yüzde on bir ila on üç arasında değişebilmektedir ve servis sıcaklığı da on beş ila yirmi arasında önerilmektedir.
Roze yani pembe şarap, rengi diğer şaraplara kıyasla daha tatlı bir görünüme sahip olan roze şaraplar pembe üzüm şırasından veya da pembe ve beyaz üzümlerin işlenirken birlikte olması ve birlikte fermente edilmesi ile üretilmektedir. Alkol oranı yüzde on bir ila on üç arasında değişebilmektedir.
Beyaz şarap, beyaz üzüm şırasından yapılmakta olup alkol oranı da diğerleri gibi yüzde on bir ila on üç arasında değişebilmektedir ve servis sıcaklığı da kırmızı şaraba kıyasla daha düşük derecelerde yani beş ila on derece arasında olması önerilmektedir.
Son olarak da sizlere en popüler kırmızı şarap çeşitlerini sunmak isteriz, listede eminiz ki bildiğiniz isimler yer alıyor:
Zindanfel, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah (Şiraz da denilmekte), Malbec, Grenache, Sangiovese, Tempranillo ve son olarak da Montepulciano ile en popüler kırmızı şarap listemizi tamamlamaktayız. Sizler de sevdiğiniz şarap çeşitlerini yorumlarda yazabilirsiniz, ayrıca Volim Nedir ve Volim Alkol Oranınını öğrenmek için ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz