Bu yazımızda Rubik Küp Nedir? Rubik Küp Çözme Yöntemleri Nedir? gibi konuları ele alacağız.
Rubik küp ilk olarak 1974 yılında Macar bir heykeltıraş ve mimar olan Ernö Rubik tarafından geliştirilmiş, “Sihirli Küp” adıyla piyasaya çıkan bu oyuncak, 1980 ve 1990’lı yıllarda dünya geneline damga vurmayı başarmıştır.
Bir Rubik küpü ilk kez elinize alıyorsanız çözmekte zorlanabileceğinizin farkında olmalısınız. Ufak bir detay verelim, Ernö Rubik bile geliştirdiği bu küpü nasıl çözeceğini bir ayda öğrenebilmişti. Standart boyuttaki bir Rubik küpte (3×3) 43 kentilyondan fazla (1018 olarak da düşünebilirsiniz) olası kombinasyona sahiptir. Yedi milyon insanın her biri, her saniye bir döndürme hareketi yapsa dahi bu sayıya ulaşılması yaklaşık olarak iki yüz yıl alır. Bu sayıyı gözünüzde büyütmenize hiç gerek olmadığını da itiraf etmemiz gerek, nitekim yalnızca tek bir doğru çözümü vardır. Bu çözüme de kaba kuvvetle veya deneme yanılma yoluyla ulaşmaya çalışmak çok uzun zamanınızı alacaktır bizden söylemesi. Çözüme ulaşmanın ilk yolu Rubik küpü tanımaktır, öncelikle Rubik küpün parçalarını tanıyalım.
Rubik Küp Parçaları
Rubik Küp her yüzeyinde farklı renge sahip mekanik bir üç boyutlu yapbozdur ve üç çeşit parçadan yapılmıştır:
- Merkez parçaları: Her yüzeyin ortasında, farklı renklerde bulunan altı adet parçadır. Kendi etraflarında dönerler ve hiçbir zaman pozisyonlarını değiştirmezler, bu nedenle de yüzeyin merkez parçası aynı zamanda o yüzeyde hangi renkleri toplayacağınızı da ifade eder.
- Köşeler: Sekiz tanedirler ve her birinin üç farklı rengi vardır.
- Kenarlar: köşeler arasındaki parçalardır. Küpte on iki adet vardır, her birinin yüzeyinde iki farklı renk vardır.
Rubik Küpte toplamda yirmi adet “hareket edebilen” parça (12 kenar ve 8 köşe) bulunmaktadır ve tüm parçalar da birbirinden farklıdır. Bir yüzeyi çevirirseniz eğer köşeler, köşelerle; kenarlar kenarlarla yer değiştirirken merkez parçaların sabit kaldığını gözlemleyebilirsiniz.
Rubik Küp Nasıl Çözülür?
Buradaki amaç tüm parçaları doğru yerine ve doğru oryantasyonla yerleştirmektir. Parçaların kendi yerlerini tespit edebilmek için, merkez parçalarına bakmalısınız (hatırlarsanız, merkez parçaların sabit kaldığını söylemiştik).
Bir örnek vermemiz gerekirse, sarı merkezle yeşil merkez arasındaki kenardaki parça sarı-yeşil kenar olmalı ve sarı yüzeyi sarı merkezin olduğu tarafa, yeşil yüzeyi se yeşil merkezin olduğu tarafa bakmalıdır. Kendi yüzeyinde olan bir parçanın yüzeylerinin doğru tarafta bulunmasına “doğru oryantasyon” denir. Benzer şekilde, bir köşenin ait olduğu yer ise üzerinde bulunan renklere sahip yüzlerin arası olmalıdır.
Burada konuyla ilgili birkaç Youtube Videosu bırakıyoruz, izlemenizi öneririz:
10 Dakikada Rubik Küp Nasıl Çözülür?
4 Hamle Çeşidiyle Rubik Küp Nasıl Çözülür?