Genel

Su Saf Madde Midir?

Sizler için su saf madde midir ? Madde nedir ? Su saf madde değilse nedir ? gibi soruları değerlendirdik ve içeriğini oluşturduk.

Öncelikle Madde nedir ?

Madde ya da özdek de diyebiliriz, uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.


Saf madde ne demek ? Su saf madde midir ?

Saf madde, kendisinden daha basit bir hale getirilemeyen maddelere verilen isimdir. Su da kendisinden daha basit bir hale getirilemediği için su saf maddedir, diyebiliriz.


Suyun önemi nedir ?

Hidrojen ve Oksijen bileşenli su hayatımızda önemli bir etkendir, günlük hayatımızda ve dünya için yaşamsal bir faktör niteliği de taşımaktadır. İçilebilir olmaktan öte sanayide de sıklıkla kullanılmakta ve bu sebeple de oldukça kirletilmeye müsait bir bütün. bununla birlikte canlıların vücudunun yaklaşık yüzde elli beşi – yetmişi sudan oluşmaktadır. Erişkin ve de sağlıklı bir insanın günde iki litre (yaklaşık sekiz bardak) su içmesi gerekir. Su ihtiyacımızı ek olarak sebze-meyve gibi besinlerle de karşılayabiliriz. Meyve, sebze ve diğer gıda maddeleri ile vücudumuza önemli miktarlarda su girebilmektedir. Şekerli içecekler su emilimini azaltabildikleri için suyun yerini tam olarak tutamazlar ve suya bir alternatif olamazlar. Ek olarak kahve, çay ve alkollü maddeler ise vücuttan su atılımını artırdıkları için susuzluğa sebep olabilmektedirler. Kahve ve çayın ise yalnızca bir bardağı ancak yarım bardak suya eşdeğer bir niteliğe sahiptir.

Su, vücudumuzun işleyişi için en önemli etkenlerden birisidir. Yemeklerin doğru bir şekilde sindirim ve emilimi, kasların kasılabilmesi, vücut hücrelerine oksijen ve besin maddeleri taşınması, vücudun atık maddelerden arındırılması ve vücut ısı dengesinin sağlanabilmesi için gereklidir. Bu sebeple de gündelik hayatımızda su tüketimini bizler için gereken düzeyde tutmamız ve sağlıklı yaşamın gerektirdiği şekilde suyu tüketmemiz önemli bir noktadır.


Fazla su içmek zararlı mıdır ?

Normal şartları ele aldığımızda sağlıklı bir insanın içebileceği makul ölçülerdeki fazla suyun hayati bir tehlike arz edecek kadar bir zararı olmayabilir. İhtiyaçtan fazla su içilse bile vücuttaki hayati maddelerinin dışarı atılması söz konusu olmayacaktır fakat uzun süreli yani bir süreç haline getirilen boyutlarda aşırı su içildiğinde vücudun su/tuz dengesi bozulmakta ve bu durum da ciddi sorunlar meydana getirebilmektedir. Aşırı su içen insanlarda, vücuttan idrarla atılan ve su miktarını ayarlayan vazopresin adlı hormon da baskılanabildiği için bir hastalık durumu meydana gelebilmektedir. Aşırı su alımı ile hücrelerin içinde bulunan tuz dışarı çıkar. Bu durumdan en çok beyin hücreleri etkilenebilmekte ve beyin hasarı gelişebilmektedir.

Sonuç olarak sizler suyu doğru bir şekilde, ihtiyacınız olduğu kadar tüketmeli ve yaşamınızın önemli bir etkeni olduğunu da unutmamalısınız.


Sizler için şu yazılarımızı da öneririz;

Süt Saf Madde Midir ?
Demir Saf Madde Midir ?
Tuz Saf Madde Midir ?
Schweppes Tonik Nedir ?


 

InFreza

InFreza projesinde sizlerle birlikte Teknoloji başlığı altındaki makalelerle HEP BERABER kendimizi geliştirebileceğimiz bir platform yaratıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu